• ‭+90 (212) 951 05 75‬
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mark Zuckerberg ve Gizemli Evleri - Tahoe Gölü, Amerika


Öncelikle Tahoe Gölü hakkında kısa bir bilgi paylaşarak yazıma başlamak istiyorum. Robert de Niro’ya ilk Oscar ödülünü kazandıran Godfather2 filminin bazı sahnelerinin çekildiği Tahoe Gölü sessizliği, sakinliği ve güzelliğiyle insanı büyüleyen bir yer. Nevada ve Kaliforniya eyaletlerini ortadan ikiye ayırıyor. Gölün üçte ikisi Kaliforniya, üçte biri Nevada eyaletleri sınırlarında kalıyor. Tahoe Gölü 2 bin metre yükseklikte, dağlar arasında bir krater gölü; dünyanın ise en derin beşinci gölü özelliğinde. Hem yaz hem de kış sporlarına uygun olduğu için ABD’nin ünlü zenginlerinin tercihi oluyor. Kış mevsiminde muhteşem göl manzarasına karşı kayak yapılırken, yaz mevsiminde yüzme ve su sporları yapılabiliyor.

71,5 milyar dolarlık servete sahip dünyanın 8.zengini olan, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg Tahoe Gölü kıyısında birbirine bitişik 2 ev satın aldı. 2 ev için toplam 59 milyon$ harcama yapan Zuckerberg’in Tahoe evlerini buradan paylaşmak istedim.

Mark Zuckerberg’in neden burada ev satın almayı tercih ettiğini merak ediyorum. Daha evvel de yaşamını merak edip biraz araştırmıştım. Araştırmalarımın sonucunda bu kadar genç yaşta böylesine servete sahip olan birinin ne kadar mütevazi yaşadığına ulaşmıştım. Tahoe Gölü dışında Palo Alto, Kaliforniya, San Francisco ve Hawaii Adası’nda mülkleri bulunuyor. Bunların tümünde de sahip olduğu servete karşı, aynı mütevaziliği hatta basitliği görüyorsunuz. Tahoe Gölü’nde satın aldığı evlerde de aynısını birlikte göreceğiz.


Birbirine komşu olan 2 evden biri Carousel, diğeri Brushwood olarak adlandırılmış. Carousel Evi 3.5 dönüm arsa içinde bulunuyor. Stili için ‘tipik eski Tahoe ambiansında’ diye yorumlanmış. 8 yatak odası, 9 banyosu bulunuyor. Evin ana bölümünü yüksek kirişli yaşam alanı oluşturuyor. Burada bir de odun şöminesi görüyoruz.

Carousel Evi 3 ayrı yaşam alanından oluşuyor ve bu 3 bölüm birbirine aynı çatı örtüsü ile bağlanan geçitlerle sağlanıyor. Evin önünde 60 metre uzunluğunda sahil ve 15 metre uzunluğunda 50 feet üzeri yatlar için uygun olan marina stili iskelesi bulunuyor. Ayrıca bahçesinde 3 odalı bir müştemilata da yer verilmiş.



Evin genelinde ahşap detayların yoğunluğunu görüyoruz. Gerek yaşam alanları olsun gerekse de yatak odalarının tümünde sadelik hakim. Rustik tarzda yapılmış, doğal ışık alan mekanlarda özel bir tasarıma rastlayamadım. Evin konumu ve büyüklüğü etkileyici ama iç mekanlarına baktığımızda kimse dünyanın 8.zenginin evi olduğunu düşünmez.






Evlerin satın alımları gizli tutulmuş. Mayıs 2019 tarihine kadar evlerin fotoğrafları halka açılmamış. Evin genel atmosferine baktığımızda tam gizlilik içeriyor. Bana düzenli kullanılacak bir yaşam alanı yaratılmasından daha çok özel görüşmeleri için yada ailesiyle arada bir gideceği mekan izlenimini veriyor.




Brushwood Evi ise toplam 500m2; 6 yatak odası ve 5 banyosu bulunuyor. Carousel Evi gibi bu evde de yüksek kirişli tavanlar bulunuyor ve yine ahşap detayları görüyoruz. Dış mekanında yemyeşil ağaçlar, SPA küveti ve özel bir iskelesiyle aynı gizemli ambiansı yaşatıyor.

Her 2 evin de bulunduğu araziyle, çevresiyle, doğasıyla uyumunu çok beğendim. Tahoe Gölü muhteşem bir doğaya sahip; sakin ve rahatlatıcı etki yaratıyor. Yeşilin mavi ile buluştuğu, her mevsim başka güzellikte olabilen, kartpostallardan çıkmış gibi… Bu eşsiz güzellikteki doğanın içine, doğaya zarar vermeden hatta uyum içinde tasarlanmış ve yapılmışlar. Mimari tarzını ve kullanılan malzemeleri beğendim. Yüksek çatılar, ahşap cephe kaplamaları, geniş açıklıklı pencereleri ile atmosfere uyumlular. Ancak iç mekanları için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim.

Sade olmasında sorun yok; bu tercih sebebi olabilir ancak yaşanılabilir hissini vermiyor. Konfor düşünülmemiş, özen gösterilmemiş. Dış atmosferi o kadar yoğun güzellikte olan böyle bir yapının içinde yaratılabilecek ne çok detaylar olabilirdi. İç-dış ilişkisi kurulamamış. Dışarıdaki atmosfer içeriye tam olarak geçirilememiş. Sadece ahşap görüyoruz, başka malzemeler yok denecek kadar azlar. Şömine mesela çok daha gösterişli olabilirdi, kumaşlar daha vurucu olabilir, aydınlatmalar daha fazla sayıda ve rustik tarza uyumlu seçilebilirdi. Mutfağa baktığımda gözlerime inanamadım. Benim için tamamen sökülüp atılmalı ve yeniden yapılmalıdır.

İç mekanların sadece yerleşimleri yapılmış, herhangi şekilde tasarıma dair bir şey göremedim. Mekanların ruhu yok, enerjisi yok.

Mark Zuckerberg inşallah biraz harcama yapar da bu 2 muhteşem doğa evlerini bir tasarımcıyla çalışarak yeniler. Tamam mütevazilik güzel bir şey ama burada biraz özensizlik gibi olmuş.


Süleyman Seba Cad. No:79 Maçka Beşiktaş

Tel: +90 (212) 951 05 75‬

Eposta: sibel@sibelurun.com

Blog

Hakkında

Projeler

Önce Sonra

© 2024 Sibel Ürün®. Tüm Hakları Saklıdır.